Program: Den Kloke Teknologi 2024

Informasjon om alle foredragsholderne finner du i fanen Foredragsholdere. Der står også kreditering til fotografer.


25. november


08:30-09:00

Registrering

Hent deg en kaffe og besøk utstillerne før det faglige programmet starter.

 

09:00

velkommen

På vegne av programkomitéen ønsker Jan Tore Bugge velkommen og tar oss igjennom programmet for disse to konferansedagene.


Tid for ledelse.

Vi står i en tid med usikkerheter som vil påvirke arbeidshverdag og virksomhet, men også samfunnet og menneskene i det. Det handler om alt fra geopolitiske uro, mindre økonomisk handlingsrom, tidsvinduet for å gjøre klima- og miljøtiltak snevres inn, økende behov for fornybar energi og ikke minst en rask teknologiske utvikling.  

Dagens ledere må forholde seg til et terreng i stadig endring. Både i og utenfor egen bransje. Hvordan leder man sine ansatte i slik usikkerhet? Vi ser til to mennesker som i stor grad har opplevd dette. Vi kan hente inspirasjon og kanskje noen tips fra disse to som har både erfaring fra endring, men også kunnskap og oversikt over det større bildet.

 

09:15-09:45

key note 1

Espen Nakstad

Han hadde ikke lederrollen, men måtte ta den. I en uoversiktlig tid. Hvordan gjør man da?

 

09:45-10:15

Key note 2

Øystein Olsen

Økonomien i dag er i beste fall usikker. Dette påvirker bedrifter, og ikke minst bygg- og anleggsbransjen. Hvordan forholder man seg til økonomisk usikkerhet? 


10:15-10:30 15 minutters pause: Strekk på beina og hent deg en kopp deilig kaffe.


10:30-11:30

Paneldebatt

Moderator: Liv Kari, RIF.

Hva med vår egen bransje? Hva tenker panelet om sin rolle i dagens situasjon?

Ingrid Dahl Hovland

Vegdirektør, Statens Vegvesen

Liv Kari Skudal Hansteen

Adm.dir. RIF - Rådgivende Ingeniørers Forening

Egil Hogna

Konsernsjef, Norconsult

Jimmy Bengtson

Konsernsjef, Veidekke

 

LUNSJ 11:30 - 12:20


FutureBuilt


Status bærekraft.
Hva er de store endringene og trendene fremover?

12:20-12:40

 

Signe Lakså, COWI


Fra desktop til sky: Endringsreisen til Fornebubanen.
I en tid med rask digital utvikling er tilpasning til nye verktøy og metoder avgjørende for effektiv prosjektgjennomføring. Våren 2024 gjennomførte Fornebubanen en omfattende overgang fra desktop-programvare til skybasert BIM-visning. Overgangen påvirket rundt 800 ansatte. Presentasjonen belyser hvordan Fornebubanen planla og implementerte endringen, samt sikret en vellykket adopsjon av den nye BIM-løsningen. Deltakerne vil få innsikt i hvordan de utarbeidet en aksjonsplan for implementering av nye metoder, skapte positive holdninger til endringen, og sikret at alle involverte følte trygghet i prosessen. Videre diskuteres hvordan man etablerer robuste systemer for store prosjekter og integrerer BIM som et sentralt informasjonsnav i et digitalt økosystem.

12:40-13:00

 

Farmers market: Speed-foredrag i utstillingen.

Lyd! Tempo! Info! Moro!

Vi starter med å streame fra utstillingen - hvem er hvor og hva skjer. Deretter går vi alle ut fra salen, og samler oss i utstillingen. 10 minutters foredrag gjentas 3 ganger. Så her har du sjansen til å få med deg info fra utstillerne.

13:00-14:00

 

Martin Amdal og Egil Hægeland, Norconsult

Frustrerende fantastisk - digital potetmos.
Erfaringer gjennom nedturer og herlige gjennombrudd har gitt innsikt i overgangen fra tradisjonell prosjektgjennomføring til digital VDC-gjennomføring. Bane NOR-krav til PIM har hjulpet oss bort fra eposter med utdaterte møtereferater og uforståelige vedlegg til ukentlige digitale lappeplanmøter, dagsferske bim-modeller i sky og powerBI dashboards som måler alt vi må ha kontroll på! Ved hjelp av konkrete eksempler vil vi vise hvordan vi bruker data til å styre prosjekter, inkludert ukentlig lappeplanlegging, integrering av BIM og visualisering av prosjektdata. Vi vil også belyse utfordringene ved datadrevet prosjektstyring, som økt kompleksitet og behov for helt nye ferdigheter rundt APIer, plug-ins og scripts. Presentasjonen tar sikte på å dele positive og negative erfaringer rundt overgangen til digital prosjektgjennomføring.

14:00-14:20

 

Mons Reseland og Jonn Øyvind Hosum, Asplan Viak


Hvordan automatisere din BIM-hverdag!
Hvordan snu en tids- og ressurskrevende prosess til en strømlinjeformet og effektiv arbeidsflyt? Presentasjonen gir en detaljert innsikt i prosessen med å automatisere og effektivisere håndteringen og oppdateringen av IFC-modeller på Livsvitenskapsbygget. Vi presenterer hvilke utfordringer vi møtte med oppdatering av parametere og modell-eksport, og hvordan vi løste disse gjennom testing av ulike verktøy som Revit Batch Processor, Grasshopper, Rhino Inside Revit, Dynamo Multiplayer, Reope Toolbox med Paralink, Windows Task Scheduler, Autodesk Platform Services og pyRevit Batch Processor. Vi vil også dele hvordan vi implementerte en automatisert løsning som ga betydelige tidsbesparelser, økt effektivitet og frigjøring av ressurser til andre oppgaver. Presentasjonen avsluttes med praktiske tips, innsikter, og overføringsmuligheter for andre prosjekter, med fokus på å forbedre byggeprosesser og redusere feil.

14:20-14:40

 

Sverre Engelstad, Skanska Digital


DSF - Digital Systematisk Ferdigstillelse.
Presentasjonen vil introdusere et egenutviklet digitalt verktøy for systematisk ferdigstillelse, som tilbyr ferdiglagde og redigerbare maler for å forenkle prosessen. Verktøyet gir prosjekter økt oversikt, struktur og et bedre sluttprodukt. Det vil bli lagt vekt på sentrale funksjoner i løsningen og hvordan disse kan utnyttes for å forbedre prosjektgjennomføringen. Deltakerne gis innsikt i hvordan verktøyet representerer en viktig forbedring for bedriften, ved å sikre effektiv prosjektstyring og høyere kvalitet i leveransene.

14:40-15:00

 

Pause og utstillingsvandring

15:00-15:20


 

Tilman Köberlein, Imerso og Christopher Carlsen, Betonmast


Automatisert avvikskontroll på byggeplassen med skann og BIM.
Avvik fra byggeplanene i BIM er en vanlig utfordring i komplekse byggeprosjekter, noe som ofte fører til kostbart omarbeid, forsinkelser og konflikter. I stedet for å stole på upålitelige rapporter og bilder, tilbyr Imerso-teknologien en innovativ løsning som automatisk sammenligner bygningens status med BIM ved hjelp av laserskanning. Teknologien brukes av arkitekter, entreprenører og eiere for å oppdage avvik, forhindre feil, og dokumentere tilstand. I denne presentasjonen demonstreres hvordan teknologien forbedrer kvalitet, reduserer kostnader og møter utfordringer som mangel på fagarbeidere i byggebransjen. Deltakerne vil lære hva som må til for å ta teknoloien bruk, hvilke utfordringer som kan oppstå og hvordan de kan løses.

15:20-15:40

 

Karianne Ormseth og Ole-Bjørn Lia Moe, Mechatronics Innovation Lab

Digital skreddersøm av betong - fremtidens byggemetode.
Ett år etter at 3D-print av betong ble introdusert som en grønnere byggemetode på konferansen i 2023, har teknologien gjort betydelige fremskritt. I presentasjonen deles innsikt fra to års testing og erfaring med betongprint i samarbeid med bransjen. Kvaliteten, testresultater, samt utfordringer og muligheter vil bli diskutert med et spesielt fokus på potensialet for parametrisk design, som gjør det mulig å raskt justere og optimalisere design digitalt. Deltakerne vil få en live demonstrasjon av hvordan nye dimensjoner kan genereres og printes på få minutter, samt ny innsikt i 3D-print av betong som en fremtidig byggemetode.

15:40-16:00

 

Tore Maurset, Norconsult Norge, Trond Engebråten, NTI, og Gunnar Løken, KRV


Økt detaljeringsnivå i prosjekteringen halverte montasjetiden.
Presentasjonen vil dele erfaringer fra ulike aktører i forbindelse med IKEA' nye pakkelager på 43 000 m², med særlig fokus på den høye graden av prefabrikasjon av sprinkleranlegg. Hovedelementene inkluderer hvorfor prefabrikasjon er gunstig, med gevinster innen bærekraft, kostnadseffektivitet, fremdrift og kvalitet. Det vil også bli belyst hvordan man effektivt skaper et godt prefabrikasjonsunderlag, samt muligheter i nyutviklet programvare. Prefabrikasjon sett fra både rådgivers og entreprenørs perspektiv vil bli gjennomgått. Deltakerne får innsikt i hvorda samarbeidet mellom både rådgiver, entreprenør og programvareleverandør resulterer i innovasjonsom tilfører verdi for byggherre, samfunnet og prosjektet som helhet.

16:00-16:20

 

Pause

16:20-16:45


 

Åpen mikk


Terje Fjellby, Norconsult: Ett bilde sier mer enn 100 ord


Alain Bradette, SWECO: Akustikk i BIM - premissfagets digitale transformasjon


Trond-Ola Hågbo, NablaFlow: Hvorfor det å forstå vindforhold i det urbane miljøet er viktig og hvordan automatiserte simuleringer i skyen kan bidra til et sikrere og mer komfortabelt bybilde


Thor-Erik Johnsrud og Magnus Nørstebø, Backe Entreprenør: Akkord og produksjonsoppfølging

16:45-17:30

 

 

17:30-18:30

 

After Digital: Mingling ‘n’ Fun i utstillingsområdet. Ta deg noe å drikke, slapp av, diskuter det du har fått høre i løpet av dagen med de andre, sjekk ut standene til utstillerne - hvem har du ikke fått hilst på i løpet av dagen?

 

19:30 Festmiddag med herlig underholdning. Dette vil du ikke gå glipp av!

 

26. november

 

09:00-09:20

 
 
 

Sondre Nytrø Balstad, ViaNova

Automatisert parametrisk modellering av VA-infrastruktur basert på SOSI-data.
"As built" og grunnlagsmodeller kani dag genereres automatisk basert på SOSI-data. Presentasjonen tar for seg eksempler fra faktiske prosjekter der NVDB-data og kommunalt ledningsdata har blitt brukt til å opprette VA-modeller ved hjelp av Grasshopper. Deltakerne vil få innsikt i hvilke fordeler slike modeller gir rådgivere, byggherrer og entreprenører, og fremgangsmåten for implementeringen vil bli presentert. Fokus vil være på hvordan denne automatiserte prosessen kan bidra til mer effektiv planlegging og gjennomføring av prosjekter, samt økt presisjon og dataintegrasjon i byggeprosessen.

09:20-09:40

Marek Adam Multan og Gjermund Wold, Skanska

 

Integrere MWD analyse-teknologi, BIM og visualiseringsverktøy i Vestkorridoren-prosjektet.
Innføringen av MWD-teknologi i tunnelbygging har forbedret geologisk innsikt og presisjon, men integrasjonen med digitale verktøy som BIM er fortsatt begrenset. Presentasjonen tar for seg utviklingen av en egen BPT-modell og bruken av avanserte visualiseringsverktøy som Novorender for å utnytte MWD-data til sitt fulle potensial. Ved å koble geologisk data med digitale løsninger, kan vi optimalisere beslutningsprosesser og forbedre effektiviteten i tunnelkonstruksjon. Deltakerne vil få innsikt i hvordan teknologien kan forbedre prosjektstyring og ressursutnyttelse, og bidra til mer presise og bærekraftige byggeprosesser.

09:40-10:00

Andreas Bratlie fra Norconsult, Christoffer Nergaard Mikalsen fra Sweco, Simon Sòlbjørg fra Aas-Jakobsen og Petter Kay Steinbo fra COWI

 

SNACks.
Høsten 2023 innledet fire av Norges rådgiverselskap et samarbeid for å enes om modellering av bruer på tvers av firmaene. Gjennom ukentlige møter analyserte de hverandres praksis og utformet et felles system for bru-modeller, kalt SNACks-strukturen. Dette systemet, som allerede er i bruk i flere prosjekter, sikrer en felles modellstandard uavhengig av firma. I denne presentasjonen deles erfaringer fra prosessen, og hvordan konkurrentene har oppnådd enighet og skapt mer effektive, modellbaserte arbeidsmetoder. Samarbeidet gir verdifulle lærdommer om hvordan konkurrenter kan jobbe sammen for å møte felles bransjeutfordringer og oppnå bedre resultater.


10:00-10:15

Pause


10:15-10:35

Magne Ganz og Barbro Brørvik Sæten, Multiconsult

 

Utnyttelse av Digitale Tvillinger: En Reise med Multiconsult.
I denne presentasjonen får du være med på Multiconsult sin reise i utviklingen og bruken av digitale tvillinger for bygg. En digital tvilling følger bygget gjennom hele livssyklusen, fra design til drift og gjenbruk, med fokus på effektivisering og bærekraft. Du får innsikt i lærdommer fra pilotprosjektet Strømsø Torg 6, som integrerer BIM, sanntidsdata, FDV-informasjon og produktdatabaser, samt utfordringene og mulighetene knyttet til digitale tvillinger. Deltakerne gis innsikt i behovet for å tydeliggjøre verdien av teknologien, øke industriens modenhet og utforske avanserte funksjoner som maskinlæring og kunstig intelligens, samt fremme samarbeid på tvers av prosjektfaser for å realisere digital tvillings fulle potensial.

10:35-10:55

 

Kristian Brandseth, Helse Bergen, Ole Kristian Kvarsvik, Rendra og Joachim Halvorsen, dRofus

Fra BIM-prosjekt til BIM i drift.
Glassblokkene på Haukeland sykehus sto ferdige i 2023 og er nå i full drift. Glassblokkene har høstet stor oppmerksomhet for hvordan BIM ble benyttet i prosjekteringen og for sin heldigitale byggeplass hvor alle fra byggherre til hver enkelt entreprenør og håndverker hadde tilgang til all nødvendig informasjon til enhver tid. Prosjektet fortsetter nå å flytte merkesteiner i form av å ta verdien av BIM-prosjektet ut til drift slik at data fortsetter å være levende og driftspersonell drar nytte av strukturerte data koblet mot modell. Deltagerne får innsikt i hva som gjør Glassblokkene så spesielt og suksessfullt at aktører kommer helt fra Japan for å lære av prosjektet.

 

10:55-11:45

DKTalent
(Info slippes i egen promo senere - følg med)

 

11:45-12:30

Lunsj


12:30-12:50

Ingebjørg Daae, Consigli

 

12:50-13:10

Mikael Spinnangr og Povl Filip Sonne-Frederiksen, LINk Arkitektur

Streamlining Building Reuse Analysis : Leveraging AI and computational tools for building design and assessment.
ReUse Explorer is a groundbreaking tool that combines artificial intelligence (AI) and advanced computational methods to transform building reuse. Harnessing the power of LiDAR scanning and machine learning, the tool automates complex analyses, delivering quick and precise assessments of a building’s reuse potential. Seamlessly integrating with leading CAD and BIM platforms, ReUse Explorer facilitates efficient collaboration and data sharing. With a strong focus on sustainability, it helps reduce resource consumption and waste in construction projects. This presentation will demonstrate how ReUse Explorer is driving the future of architecture, blending user-friendliness with cutting-edge technology, and paving the way for greener and more innovative building processes.

13:10-13:30

Per Ström, Multiconsult

Automatisk utplassering av tekniske komponenter i himling ved bruk av kunstig intelligens.
Plassering av tekniske komponenter kan være en tidkrevende oppgave i modelleringsverktøy. Vi har utviklet en løsning som automatisk plasserer luftventiler, armaturer, sprinkler og andre tekniske komponenter i himling. Prosessen drives av kunstig intelligens (KI). En plug-in plasserer komponentene direkte i fagmodellene.


13:30-13:50

Pause


13:50-14:10

Morten Ræder, Nordic Office of Architecture ​

Omforente BIM-objektegenskaper og leveransebeskrivelser.
Arkitektbedriftene i Norge, RIF og EBA har dannet en arbeidsgruppe for å etablere felles definisjoner for BIM-objekters egenskaper og leveransebeskrivelser som skal fungere for alle aktører i byggeprosjekter. Målet er å gjøre all informasjon åpent tilgjengelig og gratis, for å effektivisere prosjektgjennomføring og samarbeid. Standardiserte egenskaper vil sikre langsiktig lagring og gjenbruk av data på tvers av applikasjoner, essensielt for å møte nye klima- og livsløpskrav. Arbeidsgruppen ønsker en bred bransjedialog for å forankre disse egenskapene. Deltakerne får presentert status i arbeidet med å utarbeide et fritt tilgjengelig oppsett som sikrer konsistente modeller på tvers av applikasjoner og aktører, basert på beste praksis.


14:10-14:55


END NOTE

Per Kristian Bjørkeng fra Aftenposten om AI

Hvordan kan du selv ta i bruk generativ KI for å få utført oppgaver som til nå har vært umulige?

 

14:55-15:15

Kåringer og slutt.